301 vs 302 redirect, wat is het verschil?
Redirects zijn een belangrijk onderdeel van het beheren van een website. Ze zorgen ervoor dat je bezoekers (en zoekmachines) naar de juiste pagina worden gestuurd, zelfs als je iets hebt aangepast aan je website. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen een 301 vs 302 redirect? In dit artikel gaan we dieper in op beide soorten redirects en wanneer je ze moet gebruiken.
Wat is een 301 vs 302 redirect?
Een redirect is simpel gezegd een manier om iemand van de ene URL naar de andere te sturen. Dit kan nuttig zijn als je bijvoorbeeld een pagina hebt verwijderd of verplaatst naar een andere URL. Er zijn twee veelvoorkomende soorten redirects: 301 en 302.
- 301 redirect: Dit is een permanente redirect. Het geeft aan dat de oude URL voorgoed is verplaatst naar een nieuwe locatie. Zoekmachines zullen deze wijziging zien en de nieuwe URL indexeren, terwijl de oude URL na verloop van tijd uit de index verdwijnt.
- 302 redirect: Dit is een tijdelijke redirect. Het betekent dat de verplaatsing van de URL slechts tijdelijk is en dat de oorspronkelijke URL in de toekomst weer beschikbaar zal zijn. Zoekmachines zullen deze wijziging zien, maar blijven de oude URL meestal in hun index behouden.
Wat zijn normale HTTP responses?
Voordat we dieper ingaan op redirects, is het goed om even stil te staan bij wat gebruikelijke en normale HTTP-responses zijn. Wanneer je een website bezoekt, stuurt de server een reactie terug naar je browser. Dat is een zogenaamde HTTP-response.
De meest voorkomende reacties zijn:
- 200 OK: Dit betekent dat de pagina is gevonden en correct is geladen.
- 404 Not Found: Dit betekent dat de pagina die je probeert te bezoeken niet bestaat.
- 500 Internal Server Error: Dit betekent dat er iets fout is gegaan op de server.
Een redirect is een ander soort HTTP-response, die aangeeft dat de gebruiker moet worden doorgestuurd naar een andere URL.
Wanneer gebruik je een 301 vs 302 redirect?
Een 301 redirect is ideaal wanneer je een pagina permanent hebt verplaatst.
Het sleutelwoord is dan ook: permanent.
Dit kan om verschillende redenen gebeuren:
- Je hebt een nieuwe website-structuur opgezet en pagina’s hebben een nieuwe locatie gekregen.
- Je hebt oude content verwijderd en wilt bezoekers doorsturen naar een vervangende pagina.
- Je hebt je domeinnaam veranderd en wilt dat alles wat op het oude domein stond, nu op het nieuwe domein wordt geladen.
Een 301 redirect is dus de juiste keuze als je wilt dat zoekmachines de nieuwe URL indexeren en de oude URL vergeten.
Wanneer gebruik je een 302 redirect?
Een 302 redirect gebruik je wanneer de verplaatsing van de URL slechts tijdelijk is.
En hier is het sleutelwoord: tijdelijk.
Dit kan bijvoorbeeld handig zijn in de volgende situaties:
- Je voert onderhoud uit op een pagina en wilt bezoekers tijdelijk doorsturen naar een andere pagina.
- Je test nieuwe content op een andere URL en wilt tijdelijk je bezoekers omleiden.
- Je wilt tijdelijk verkeer omleiden naar een speciale campagnepagina.
Met een 302 redirect blijft de oorspronkelijke URL in de zoekmachines staan, omdat deze aangeeft dat de verplaatsing niet permanent is.
Wanneer is het onverstandig om een 301 of een 302 te gebruiken?
Het is belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik van redirects. Hier zijn enkele situaties waarin je ze liever niet zou willen gebruiken:
- Onnodige redirects: Te veel redirects kunnen de laadtijd van je website vertragen en een negatieve impact hebben op de gebruikerservaring.
- Foutieve implementatie: Als je een 302 gebruikt waar je een 301 zou moeten gebruiken, kan dit leiden tot verwarring bij zoekmachines en verlies van zoekmachinerankings.
- Ketting redirects: Als je meerdere redirects achter elkaar hebt (bijvoorbeeld van A naar B, en dan van B naar C), kan dit problemen veroorzaken voor zowel gebruikers als zoekmachines.
Is een 302 of 301 beter voor SEO?
SEO-technisch gezien is een 301 redirect meestal beter als de wijziging permanent is. Zoekmachines zoals Google zullen de nieuwe URL indexeren en de linkwaarde van de oude URL overdragen naar de nieuwe. Bij een 302 redirect gebeurt dit niet, omdat de zoekmachine ervan uitgaat dat de wijziging tijdelijk is.
Hier kun je meer lezen over hoe Google met redirects omgaat: Google Search Central – Redirects and Google Search.
Kan een 301 of een 302 mijn rankings beïnvloeden?
Een 301 vs 302 redirect kan bij verkeerd gebruik je rankings beïnvloeden. Een 301 redirect zal de meeste linkwaarde doorgeven van de oude naar de nieuwe URL, wat belangrijk is voor SEO. Bij een 302 redirect gebeurt dit niet, waardoor je mogelijk wat van die waarde verliest als de redirect ten onrechte als permanent wordt beschouwd.
Hoe stel ik een 301 redirect in?
Het instellen van een 301 redirect kan op verschillende manieren, afhankelijk van je serverconfiguratie en het content management systeem (CMS) dat je gebruikt. Hier is een eenvoudig voorbeeld voor Apache-servers met een .htaccess-bestand:
Redirect 301 /oude-pagina.html http://www.jouwwebsite.nl/nieuwe-pagina.html
Heb je WordPress? Dan zijn er ook handige plugins beschikbaar zoals Redirection die het wat eenvoudiger maken. Deze gebruik wij zij zelf ook en is zeer makkelijk in te stellen.
301 vs 302 redirect – tot slot.
In de praktijk zul je dus bijna altijd een 301 gebruiken.
Met enkele uitzonderingen daargelaten.
Een 301 redirect zal geen negatieve gevolgen hebben voor je rankings (niet onbelangrijk).